Juleopskrifter

julesiderne_opskrifter_1

Her er nogle af julens dejlige opskriter på dejlig julemad og andet lækkeri.

Opskrifterne kan printes ud.

[printfriendly]

Langtidstegt Juleand

 

Ingredienser:
1 stor juleand (Min. 3 kg til 4 pers.
salt
svesker
æbler
1 liter vand
Gnid den istandgjorte and med salt ind- og udvendig. Fyld den med svesker og skrællede æbler i både. Luk anden med kødnåle. Læg anden på bradepandens rist med brystsiden nedad. Sæt den i ovnen ved 130° og hæld 1 liter vand ved. Lad anden stege i fred og ro i 4 timer. Så vendes den med brystet opad og steger videre i 1½ – 2 timer, så er de færdig. Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile tildækket i ca. 20 minutter, inden den skæres for.

 

Langtidstegt Juleand

 

Ingredienser:
1 stor juleand (Min. 3 kg til 4 pers.
salt
svesker
æbler
1 liter vand
Gnid den istandgjorte and med salt ind- og udvendig. Fyld den med svesker og skrællede æbler i både. Luk anden med kødnåle. Læg anden på bradepandens rist med brystsiden nedad. Sæt den i ovnen ved 130° og hæld 1 liter vand ved. Lad anden stege i fred og ro i 4 timer. Så vendes den med brystet opad og steger videre i 1½ – 2 timer, så er de færdig. Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile tildækket i ca. 20 minutter, inden den skæres for.

 

Hjemmelavet rødkål

 

Ingredienser:

1 rødkålshoved
20 g smør
2 æbler (cox orange el. Belle de boskop)
½ dl vand
salt
sukker
eddike
ribssaft

Fjern de yderste blade fra kålen. Del kålhovedet i 6-8 dele og snit hver fint med en kniv eller i food-processor. Stokken kasseres. Smelt smørret i en gryde, Hæld vand ved og kom den snittede kål og de groftrevne æbler i lidt ad gangen. Lad det koge ganske småt, til kålen er mør. Smag til med en anelse eddike, lidt sukker, ribssaft og måske lidt salt.

Rødkålen kan fryses.

 

Bedstes ris a l’mande 

Ingredienser:

125 g langkornet ris
½ liter vand
1 stang vanilje
1/4 dl piskefløde
sukker efter smag
150 g smuttede grofthakkede mandler
3/4 dl piskefløde (piskes til skum)
een hel mandel
Bring vandet i kog, drys risene i og rør til det koger igen. Dæmp varmen, tilsæt den flækkede vaniljestang og kog grøden under låg og med hyppig omrøring i ca. 40 minutter. Rør den kvarte liter piskefløde i, til grøden får en passende konsistens. Lad den koge ganske småt i endnu ca. 10 minutter. Afkøl grøden og smag den til med sukker og evt. lidt salt.
Når grøden er helt kold, tilsættes de grofthakkede mandler og den piskede fløde vendes i. Husk at komme den hele mandel i, inden desserten hældes op i en skål.
Serveres med kirsebærsovs.

 

Julepostej med andebryst og pistacier

Ingredienser:

fars:
500 g hakket kalve- og flæskekød
100 g hakket spæk
2 tsk. salt
lidt friskmalet peber
3/4 dl postvin
½ tsk. tørret timian
1-2 små hakkede chalotteløg
2 æg

Fyld:
ca. 300 g berberiandebryst
75 g spæk
2 spsk. portvin
25 g pistacienødder

Pynt:
en kvist timian
lidt pistacienødder

Start med fyldet. Skær skindet af andebrystet. Skær andekød og spæk i små tern, ca. 1 cm. Læg andekød og spæk i en skål og hæld portvinen over. Lad det trække ½ – 1 time. Rør det hakkede kød sammen med det marinerede kød og spæk og alle de øvrige ingredienser til fars og fyld. Hæld blandingen i en velsmurt postejform, læg en kvist timian og nogle pistacienødder på. Dæk med låg eller folie og bag postejen ca. 1 time ved 200°. Afkøl den under let pres Postejen kan fryses.

Brune kager

Ingredienser:

250 g smør
250 g lys farin
125 g sirup
3 tsk. st. kanel
2 tsk. st. ingefær
2 tsk. st. nellike
2 tsk. st. kardemomme
1 tsk. st. allehånde
75 g fint hakket sukat
25 g fint hakket pomeranskal
reven skal af en citron
75 g fint hakkede mandler
10 g potaske
½ kg mel

Til 6-8 personer

Smør, farin og sirup smeltes sammen og afkøles lidt. Krydderier, hakket sukat, pomerans, citronskal og mandler samt potaske udrørt i en spsk. koldt vand tilsættes. Når blandingen er håndlunken, sigtes melet i lidt efter lidt, til dejen bliver så fast, at den kan æltes på bordet. Del den i 4-5 stykker, der trilles til lange tykke pølser, som lægges på et bræt, og sættes koldt til næste dag. Vend pølserne nogle gange, så de forbliver runde. Pølserne skæres i meget tynde skiver med en skarp kniv, lægges på en bageplade med bagepapir, og bages ved 200° i 6-8 minutter.

Dejen kan fryses.

Brune Kartofler

Ingredienser:

ca. 1 kg små kartofler
3 spsk. sukker
30 g smør

Kog og pil kartoflerne. Brus dem over med koldt vand. Kom sukkeret på en kold, tør pande og varm op til sukkeret begynder at blive lysebrunt i kanten. Rør ikke i det, mens det varmes op. Nu tilsættes smørret og blandes med sukkeret med en paletkniv. De skyllede kartofler kommes på panden, der rystes. Alle kartoflerne vendes i sukkermassen, til de er blanke og formede.

De brunede kartofler kan evt. laves i forvejen, men så skal de kun brunes til de er lysebrune. Når de så skal varmes op før serveringen, kommes der 1-2 spsk. vand på panden. Vandet fordamper, mens kartoflerne opvarmes og får den rigtige farve.

Fedtfattige havregrynskugler

Ingredienser:
90 gr. havregryn (3 dl.)
1 dl. fromage fraise 0,3 %
2 spsk. kakao-pulver
½ spsk. vaniliepulver
4 spsk. sukker
1 kn.spids salt
2 tsk. mandelessens
2 spsk. vand
Pynt:
kokosmel til at rulle dem i

Rør det “hele” sammen og rul dem i kokosmel.

Bedstes klejner

ca. 50 stk.

Ingredienser:
40 g smør
50 g sukker
1 æg
2 spsk. fløde
200 g mel
1 knsp. hjortetaksalt
1 knsp. stødt kardemomme
Friturefedt eller olie til bagning
Blødgør smørret og rør det hvidt med sukker. Tilsæt æg og fløde og rør det godt sammen. Kom mel og hjortetaksalt i samt kardemomme, og ælt det hele sammen til en fast dej.
Rul dejen tyndt ud på en meldrysset plade og skær den ud til harlekin-tern med en klejnespore. Lav et snit på langs i midten af hvert kagetern og sno den ene ende af dejen gennem snittet.
Varm fedtstoffet til ca. 180° – dyp evt. en tændstik i, når det syder omkring den, har fedtstoffet den rette temperatur. Bag klejnerne hen til den bliver lysebrune, højst et par minutter. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir, til de er kolde.

Marcipantræstamme

Ingredienser:
500 gr. marcipan(til 2 træstammer)
Overtrækschokolade
<
Fyld:
Nougat m.m

Pynt:
nødder, krymmel, kandiserede violer 
Redskab:

Fryseposer(4 l poser)

Jeg lægger marcipan i en frysepose, ca. 250 gr. til en 4 l pose, så ruller jeg det helt fladt. Derefter klipper jeg posen op og lader marcipanen ligge på. Så lægger jeg fyld på, det kan være nougat, blommer i madeira, rosiner i rom eller hvad man nu kan tænke sig. Derefter bruger jeg så den opklippede pose til at rulle marcipanen til en ensartet rulle. Man er
dejlig fri for at få bord, spækbræt eller fingre fedtet ind. Jeg lader så rullen ligge på posen mens jeg overtrækker med chokolade. Jeg tager en bage pensel og smører chokoladen på. Når den er tør, vender jeg den forsigtigt og smører chokolade på den anden side. Mens den endnu er lidt fugtig lægger jeg pynten på, det kan være nødder, krymmel, kandiserede violer m.m.
Når marcipantræstammen skal serveres er det bare at skære den ud i skiver.

Norske klejner

ca. 40 stk.

Ingredienser:
200 g margarine
2 dl kaffefløde
25 g gær
1 tsk. hjortetaksalt
1 tsk. vanillesukker
8 dl. mel
2 æg
5 spsk. sukker
Smelt margarinen og tilsæt kaffefløden. Når det er håndvarmt, tilsættes gær. Pisk æg skummende med sukker, som blandes med gærevæden. Bland vanillesukker og hjortetaksalt, og tilsæt det i gærevæden. Æltes godt, og hæver derefter 1 time. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse og skær med en kniv 4 cm brede og 10 cm længde. tvind dem og lad dem efterhæve 15 min.. Koges i palmin.
Kan fryses og lunes i ovn.
Smør glasur på, og de er klar til servering.

Pebernødder

Ingredienser:
750 g mel
1 tsk. krydderbagepulver
2 tsk. ingefær
2 tsk. vanillesukker
2 tsk. kanel
250 g smør
250 g rørsukker
2 æg
8 spsk. fløde

Mel, bagepulver, ingefær, vanillesukker og kanel sigtes sammen. Kold smør/ margarine hakkes i med en kniv. Rørsukker og æg røres til en æggesnaps – hvor fløden blandes i. Det hele æltes nu sammen. Dejen rulles ud på bordet i pølser med en diameter på ca. 2 cm. Skæres i nødder på ca. 2 cm længde.

Bages ved 225° i ca. 15 min.

Juletrøfler

Ingredienser:
2 dl piskefløde
6-7 cm hel kanel
4-5 hele kardemommefrø
25 g smør
250 g god mørk chokolade

Pynt:
Kakao

Varm fløden op med krydderierne, tag gryden af varmen og lad det trække en times tid under låg. Si fløden. Hak chokoladen ret fint. Bring fløde og smør på kogepunktet og pisk chokoladen i lidt ad gangen, til massen er blank og ensartet. Stil den i køleskabet, til den er stivnet og kold. Form den til små kugler, og tril dem i kakao.

 

Fyldte æbleskiver

Ingredienser:
150 g margarine
500 g mel
2 tsk. natron
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 liter kærnemælk
4 æg
2 poser sveskemos.

Mel, natron, salt og sukker blandes i en skål. Kærnemælken røres i lidt ad gangen til en klumpfri jævning. Margarine smeltes og blandes i dejen. Æggene piskes skummende og røres i dejen. Fyld hullerne halvt op m. dej, en lille tsk. sveskemos puttes i og dækkes med lidt mere dej. Vendes straks.

Udskrevet fra http://www.juleelsker.dk/

Jonies Univers